Revolusjon i trafikken og kjekke svensker

Nå skal jeg begynne å skrive litt hverdagsting igjen, hvis det er noen da? Vel, i går skulle søsteren min kjøre Romulo hjem etter at de hadde kjøpt vannpistoler. Ja, de skal fylle de med tequila og gi folk tequila shots fra vannpistoler. Uansett, vi kommer til ett kryss, hvor en bil sneier over og vi nesten kolliderer. Det blir bråstopp på begge biler. Også... Så blir vi liksom ståenes der. "Rygg daa, Kimberly" sier jeg til søstra mi. "Nei, det nekter jeg for! HAN kjørte når det ikke var klart, jeg NEKTER å rygge!" Og det viste seg at fyren i den andre bilen også nektet å rygge.
Vi ble ståenes. Vi skrur av motoren på bilen, han skrur av motoren og vi blir ståenes enda lenger. Vi skaper kø.. Laaang kø. "Se Vilde, vi skaper revolusjon!" Skriker søstra mi til meg. "Hvis du spør meg skaper du heller trafikk og sure mennesker." Svarer jeg tilbake.
Noen biler sneier forbi og skriker skjellsord, mens andre ler, mens noen andre der igjen skriker "kyss daa! Kyss hverandre!!" Til slutt kommer det en politibil kjørenes forbi, og søstra mi nekter å gi seg, så de snakker med mannen i den andre bilen. Til slutt rygger han litt tilbake og vi kan kjøre forbi. Søstra mi var kjempe stolt. "Hah, Vilde så du det eller?! Hva har du lært i dag?" Vilde: "Jeg lærte at latinoer er kjempe barnslige." Eller som de sier på spansk, som jeg sa. "Hjernen til en kylling". Jeg følte at jeg var med i en dårlig episode fra Fleksnes, hvis det er noen som har sett den?

Da moren min kjørte meg til skolen i dag spurte hun "Vilde, har noen forkjølelse på skolen din?" Nei, jeg har ikke akkurat kartlegning på hvem som er syke på skolen eller ikke, men det var ett kontrollspørsmål fra henne pg.a. sykdommen som er nå.
På skolen i dag måtte vi se en film. Den het "San Pedro" Den var allerede kjedelig før den hadde starta, noe som betyr at den er veldig kjedelig. Den var noe av det dårligste jeg har sett. Materiale, klærne, skuespillerne generelt. Alt var så sinnsykt dårlig, så som resten av halveklassen sovnet jeg.
Hadde også en diskusjon om gutter med noen jenter da de begynte å si at de svenske guttene var de PENESTE (ikke at jeg vet hvor de har fått det fra), men de hadde ett minus. De svenske guttene var ikke særlig gode i senga. (Og hvor de hadde fått det fra, var en stor gåte for meg. Ihvertfall, sorri svensker..

Allerede i dag gledet jeg meg til skoledagen i morgen, siden vi har i lekse om å plukke ut en sang på engelsk også synge den foran klassen. EN OG EN! Uten musikk eller noe, bare ren og skjær "karaoke", med barn som egentlig ikke kan engelsk engang! Det jo bare bli bra! Men da moren min plukket meg opp, sa hun "Vilde jeg ser helst at du ikke går til skolen resten av uka." Dette er p.g.a. epedemien/influensaen/viruset/hvaduennkallerdet. Ikke at det er påvist at det er her enda, men for sikkerhetskyld. Hun sa at jeg skulle ha sett køen i dag på sykehuset for vaksine og sykehuset hennes er allerede tomt for masker.
Så slik er nå det..


Influensa?

Nå går det mye greier om epedemien. Vi nordmenn kan vel egentlig ta det nokså med ro, hva er det egentlig som rammer Norge? De fleste sitter hjemme og bekymrer seg nok ikke. Jeg gjør. Jeg bekymrer rumpa mi av meg (hvis det er ett uttrykk (??) ). Jeg er jo ikke i Norge og denne influensaen har allerede blitt oppdaget i Colombia, og jeg bor jo på grensa. Jeg bor i ett tett befolket, uhygenisk land og jeg sitter nesten bare å venter på at Venezuela også skal bli rammet.
Moren min som jobber på sykehuset her hadde allerede møtet om det i dag, og hun begynte å snakke om at vi må drikke mye vann, c-vitaminer og allerede ta forhondsregler. Colombia er jo allerede smitta. Småoøsker at jeg var hjemme nå. Ting blir kanskje bedre, håper bare ikke Venezuela blir som Mexico for øyeblikket. Skal heller ikke se bort ifra at det faktisk er noen her i Venezuela som er smitta.

Ellers, innlegget i går. Ikke misforstå (eller hvis du vil, kan du det). Uansett, jeg er ikke sur på Norge og jeg mente ikke at vi ikke hadde lov til å klage, men kanskje at fler gjorde noe som for eksempel jeg har gjort (og gjør), nemlig å ta ett utvekslingsår. Og nei, jeg tror faktisk ikke at alle nordmenn vet hvor godt de har det. Jeg visste det ikke. Jeg skjønner også at nordmenn vil lese saker som er aktuelle for Norge, men hijab i politiet? Er det virkelig en suuper aktuell sak? Eller Jan Thomas sin sang? Det kan godt stå om det, men.. Nei, vet ikke hva mer jeg skal skrive. Jeg har skrivd det jeg mente, forstå det eller ikke.

Mor og far sitter sikkert å leser dette og tenker "oh Vilde begynner å bli stor" Joda, har nok vokst på en del ting, men jeg må nok fortsatt skuffe dere på ett området... Jeg liker fortsatt ikke fisk...

Den 3. verden

Det gikk faktisk ikke opp for meg før her om dagen at jeg faktisk bor i den 3 verden. En tanke jeg fikk som aldri har streifet meg før, eller som jeg aldri har giddi a tenkt på at vi har i Norge. Romulo og jeg var ute å kjørte da jeg sa "Har ikke dere sensorer på trafikklysene?" Romulo ga meg ett dumt blikk og sa "Vilde, du er i den 3 verden, selvfølgelig har vi ikke det." En meget praktisk ting jeg aldri har tenkt vi er heldige/smarte som har i Norge.
Dette burde jeg jo egentlig visst, men ingen har sagt til meg for at jeg liksom er i den 3 verden og har allerede hatt 8 måneder av livet mitt i den. Tanken burde ha slått meg tidligere da blant annet Romulos wii ble ødelagt etter ett par måneder. Jeg svarte "Men forsikringen dekker det jo!" Igjen fikk jeg ett dumt blikk... Her finnes ikke noe som "forsikring". Ikke på slike ting. Den nye flatskjerm Tv´en til Romulo har også en stripe på skjermen, og jeg spurte jo "er ikke den Tv´en ny?" Her funker ting slik at alle Tv´ene som blir solgt her, er stjålte Tv´er fra Colombia som har en eller annen feil. Alle Tv´ene har nokså dårlig kvalitet.

Mange ganger har jeg jo også blitt frastjålet ting. Penger (vi snakker ikke store beløp, men likevel), øredobber, en shaver, gymbuksa mi fra min første skole, bakdelen fra ett annet par av øredobbene mine. Ikke selve øredobben, bare bakdelen (gir ikke mening sånn egentlig) og det vil sikkert bli mer. Jeg har i det minste aldri fått en pistol pekende mot meg, noe som faktisk er litt rart, men kanskje like greit. Jeg tror ikke jeg nevnte det her, men Tachira (staten jeg bor i) var Venezuelas farligste stat å være i rundt juletider. Farligere enn Caracas (noe som er verdens farligste hovedstat). Det var for både drap og kidnapping. Greia er at jeg bor under en time med bil fra Colombia. Kommer du deg over til Colombia er du så og si "reddet". Det er faktisk kjempe lett, som Romulo har sagt. Du kan kidnappe en her i byen min, kjøre en time, komme over grensa til Colombia, og når du har gjort det er du fri. Politiet i Colombia vil ikke gjøre noe, så der slipper du unna med alt.
Moren min sa forresten at jeg må nok gi mange forklaringer på flyplassen i Paris, kanskje Norge også fordi passportet mitt har hundre stempler fra Colombia, og det er jo egentlig ikke der jeg har vært, og alle tror at alle som kommer derfra har med seg narkotika.. Vi får nå se..

Da jeg dro på tur med moren min og kjørte oppover grensa til Colombia, ble vi jo stoppet på hver post av militæret. Kjempe store lastebiler kjørte forbi, men ikke vi. De trodde jeg var kidnappet for å hore. Ja, de har vanskelig å forestille seg en blond jente sammen med "mørke" mennesker. Det går ikke.. Da er noe galt. Det er ikke lett når alle tror du er en kidnappet hore skal jeg si deg!

Jeg begynner å se ting i andre øyne. Hvor teit ting egentlig er i Norge. Jeg titter nesten hver dag innom VG nett for å holde meg litt oppdatert (jeg var blant annet den første i familien her borte som visste om epedemien i Mexico! Hah!). Jeg leste en gang om hvordan stumme mennesker kunne bestille en pizza over telefon, men IKKE ringe etter en ambulanse. Saken var sinnsykt blåst opp, ok, de burde ha mulighet for å gjøre det, men ble ikke saken dratt litt vel langt? At alt skal være lagdt opp til alle er jo ikke bare bare og det meste er lagdt opp til de fleste i Norge.
Vi lagde kjempe diskusjoner om Hijab i politiet? Hva faen er det? Jeg lo, samtidig at jeg kjente at jeg ble småflau av å lese det. Er det i det hele tatt et nødvendig spørsmål å stille? Var det virkelig det stooore spørsmålet i Norge? Selv sitter jeg i ett av sør-amerikas farligste land hvor igjennomsnitt 100 stykker blir drept i løpet av en helg, hver helg bare i hovedstaten. Jeg vet om mange venner og blant annet søsteren min som har fått pistoler pekende mot seg eller kutt i ansiktet fra ranere. Selv bor jeg i det farligste området i Venezuela, og man kan aldri gå ut på gaten trygg. Man vet aldri hvilken dag som blir den siste.
Jeg møter barn på 9 - 10år som er så høye at de såvidt klarer å stå på sine egne ben. Presidenten driver med korrupsjon. Jeg kan ikke stå utenfor skolen min engang og vente på moren min. Skolen min ligger i ett av de farligste strøkene i hele byen.
Og den nye store saken i Norge er at noen er så ekle i hodet at de stjeler en død baby.. :S Jeg skjønner ikke greia.. Hva jeg prøver å si er at det finnes så mange andre viktige ting, og vi nordmenn vet egentlig ingenting. Foreløpig vet ikke jeg heller så mye, men kanskje mer enn andre ? Og jeg håper virkelig ikke dette spørsmålet kommer opp i år også. Nemlig "kan vi bruke vårt eget flagg i 17mai toget?" Jeg syntes svaret på det er nokså opplagdt, men skal ikke legge ut noe stor sak om det. Jeg tror ikke at innvandrere i Norge skjønner hvor godt de har det, ellers så utnytter de systemet, fordi vi vet vi er svake og skal legge opp alt til alle.

Jeg husker første gang jeg satte meg i bilen i den nye familien. Jeg tok på meg bilbeltet og søstra mi så på meg og lo. Hun syntes jeg var kjempe harry som gjorde det. Jeg klarer fortsatt ikke å krysse veien alene og jeg vil ikke vite hvor mange ganger jeg har vært i nesten ulykker. Alt er totalt annerledes. Om morgenen når jeg skal til skolen, kjører vi av og til innom sykehuset til moren min, for at hun skal på jobb. Hun jobber på det offentlige sykehuset. Klokka 7 er vi utenfor, og da ser jeg en hel haug med mennesker som står trøkt oppi inngangdøra, for å bli sluppet inn når sykehuset åpner. Mange har sikkert stått der i flere timer, syke og slitne. Noe av det mest deprimerende jeg ser. Låser vi noen gang sykehusene i Norge?

Alt i alt ville jeg bare gi dere ett lite innblikk (dere som leser bloggen min). Og kanskje klage litt mindre?
Selv har jeg også lært hvordan det er å føle seg helt ut (slik mor og far er av og til). Da jeg møtte nordmennene i Margarita og jeg aldri hadde hørt om sangen PokerFace og egentlig ikke noe særlig om sangeren Lady Gaga heller, syntes de jeg var kjempe ut.. Og da han ene tok om mobilen sin som var en Blackberry, sa jeg "åh har du blackberry?! Har vi det i Norge?!" Da fikk jeg 5 rare blikk og en "eeeh, vi har det meste i Norge". Vel, jeg har egentlig ikke så mye peil på det som skjer i Norge, unntatt å ta en titt innom VG nett.
Jeg er likevel stolt av å være norsk og gleder meg til å komme hjem. Jeg har tre måneder igjen. Jeg gleder meg...

3 world
I klasserommet. Min arm ved siden av. Er med en god venn og hennes baby. Hun venter allerede nummer 2. Hun selv er 16.

3woorld
Demonstrasjoner mot presidenten

3woorldd
Muren til nabohuset vårt som ble knust en natt.. Lurer på hva som skjedde?

2579110940520845010264266443686445009562n
På fotballstadion. Trygt? Nei...

2579110955901229510264266443691614964268n
Protester i veien

2579110958009282210264266443693151244156n
Noe jeg ser hver dag.

2579111311614122110264266443807875890610n
Hva som er i strømledningene har også vært et mysterium for meg...

2579111328530545010264266443810777227598n
Mat som blir solgt i gata. Dere kan selv få gjette hva det er..

En kort en

Jeg har mistet litt inspirasjon for blogging i det siste. Føler at det ikke er så mye å skrive om. Alt er hverdagsli. Akkurat nå legger søsteren min en plan om en utkledningsfest for oss utvekslingsstudentene (og andre typer da selvfølgelig). Den skal foregå neste uke, før vi reiser på tur. Har ikke fortalt om turen enda, men det kan heller komme senere.
Jeg tror ihvertfall jeg har mitt kostyme klart, nemlig Barbie! Men vet ikke helt enda da.

Jeg dro til treningsstudioet på onsdag, nå har jeg ikke trent på lenge, og jeg oppdaget at det var slitsomt. Gidder ikke å sette igang med noe trening før turen heller, så det blir nok enda litt mer latskap!
I går (torsdag) dro jeg ihvertfall ut. Med søsteren min og Romulo og andre folk. Dro til Whiskybar, hvor de først bare spilte Colombiansk, harry musikk.

Jeg våknet også til morgenen i dag av skriking. Det viste seg at katten vår lå under porten, da den gikk ned, så den ble most (tror jeg). Den døde ihvertfall ikke, og nå er den hos veterinæren. Den gikk ihvertfall veldig morsomt etterpå, men stakkars..
Ellers går ting finfint og det skal bli mer oppdatering, snart!
Skal på kino i kveld da, se filmen "los extraños". Det blir vel noe som "de rare/fremmede" på norsk.
Lærte forresten ett skikkelig effektivt puppe-triks av søsteren min i går! Veldig latino...

30597636545707953036207916369837171113n
Fra Whiskybar. Neida, Jose, Victor, Kimberly, Isa og meg

Nys i fjes og annet pes

Hej, nå har jeg ikke vært superflink til å blogge, men nå skal det komme litt!
På fredag gikk strømmen. Vi hadde ikke strøm klokka 8 på kvelden, så det var veldig mørkt. Det er nemlig fordi Chaves gir bort strøm til andre land (ikke vet jeg hvorfor, kanskje for å virke snill, men hans eget land ikke har strøm!) og Colombia er fortsatt gjerrige på strøm de også. Den gikk på lørdag også.
Ihvertfall på fredag dro da søsteren min og jeg ut for å spise pizza. Ivo, Svandis og Romulo kom også senere. Etter det skulle vi lage en vannmelon med alkohol. Vi dro til huset til den ene fetteren av Romulo, skjærte ut litt av melonen og puttet alkohol oppi. Det var også denne kvelden jeg fikk det grusomme nye kallenavnet... Nemlig Deedee (didi) fordi alle syntes jeg var som en eksakt kopi av Deedee fra Dexters hemmelige labratorium. Det er en tegneserie med den absolutt dummeste jenta i hele verden!

På søndag satte noen folk opp luftanlegg på rommet til meg og søsteren min, så nå har vi endelig god og frisk luft på rommet! Romulo, Svandis, Therese, en annen fyr og meg dro til en liten by hvor hele byen bare var en stor fest. Der var det blant annet en drink på en glasskrukke som hadde slanger i seg (ekte, men døde såklart). Jeg nektet å drikke den, jeg fant det absolutt frastøtende! Vi tok også en tur innom kirka der da, for å ha gjort det.
Etter det dro vi til Tammis bursdag (fra Danmark) hvor vi ble hengenes på kvelden.

Hver fredag ligger jeg forresten og sover med hunden (eller den sover med meg). Det er alltids hyggelig, men ikke alltid like koselig hver gang den våkner opp og ser på meg, også nyser den i ansiktet mitt..
Og gjett hva? Romulo har klipt seg! Alt håret er vekk! Jeg fikk helt sjokk da jeg så han! Han ga meg forresten en liten gave fra Tyskland, nemlig Fisherman´s friends! Wohoo! Det smakte sååå godt <3

I natt (mandag) våknet jeg opp halv fem om morgenen at det var jordskjelv. Det var ikke store greiene, men det var noe. Folk gikk ut på gatene og skjønte ingenting. Det er vanlig her i Andelsfjellene når det er veldig varmt, og det har vært unaturlig varmt her de siste to ukene..
Har jeg også forresten nevnt at ringeklokka på skolen min er musikk? Noen ganger er det skikkelig harry venezuleansk musikk andre ganger noe annet. Denne perioden har det ihvertfall vart Titanic som har vært min ringeklokke når det ringer ut og inn. Jeg vet ikke om det er sært, en god ide eller bare for å ha noe spesielt. Jeg vet ihvertfall at jeg syntes det er sært.

Jeg dro til Colombia i dag (tirsdag). En bil begynte å brenne ved siden av oss, så alle ble helt ville. Nå ser jeg på filmen Bunnyhouse :) Kos kos

30597511982207953036207916209675228484n
Meg og søsteren min i pizzerian. Min andre halvdel som vi sier <3

30597511986707953036207916209751124382n
Vannmelonen som får alkohol-fyll

30597512001207953036207916210021362300n
I den lille byen

30597512003707953036207916210075395961n
Meg i kirka

30597512004207953036207916210082517n
Svandis med slange-drikken-tingen.. *grøss*

30597512002207953036207916210047464554n
Therese, meg og Svandis. De skandinaviske jentene <3

hpim7141
Jig som sover med hunden

hpim7133
Hunden som syntes det var kaldt med nytt luftanlegg. Ligger under puta mi :-*

hpim7144
På vei hjem fra Colombia.. Uflaks for dem..

Tomt for dopapir

Hvis det er noen som lurer, så har jeg vært uten internett i tre dager nå. Derfor har det ikke blitt noe blogging, eller svar på mail. Nå er endelig telefonregningen betalt, så da har vi internett igjen!

Ikke at det har skjedd så mye spennende denne uka. Jeg våknet opp i går ved at hunden stod og grafset meg på rumpa. Den ville nok ha oppmerksomhet, eller kanskje nuggets? Jeg lagde ihvertfall nuggets til den i dag, så nå burde den vare fornøyd.
Jeg dro til Colombia i går (onsdag). Der stod motorsykkelmenn og kranglet med militæret, så det var "drama" med pistoler og hele veien til Colombia var stengt, så vi måtte finne en annen.

Ellers så vet jeg at i dag er "jeg irriterer meg over alt dag". Alt går meg rett og slett på nervene og jeg blir irritert, og er irritert. Alle irriterer meg. Jeg er kjempe irritert på vennene mine (her borte (utvekslingsstudentene + Romulo og de folkene). Føler at de ikke skjønner meg. Jeg er kjempe irritert på latinoer generelt og hele landet. Jeg kjenner at akkurat nå vil jeg bare hjem. Ingenting går min vei. Ting liker å vøre vanskelige og folk liker å klage. Så nå klager jeg.
Jeg er faktisk kjempe glad for at det ikke er snakk om så veldig mye lenger tid her borte. Jeg gleder meg kjempe mye til alt som er der hjemme i Norge.
På skolen var det en jente som kom bort til meg og spurte "Vilde, hvor har du vært?" Jeg: "Jo, har vært på tur i Merida og Margarita." Henne: "Aaah så gøy, tok du med noe hjem til meg?" Hva kjøpte du til meeg?!" Jeg så rundt meg, fra side til side, før jeg så opp til denne jenta og svarte "Eh, jeg har ikke kjøpt noe som helst til deg." Respons fra henne: "Jeg visste det! Hvorfor ikke?!" Så var hun kjempe skuffet og lei seg og gikk vekk. Jeg visste ikke navnet hennes engang! Hun går ikke i klassen min engang! Har snakket med hun to ganger fra før, eller noe sånt. Jeg kjente jeg ble kjempe irritert.

Slik er nå ting. Tror ikke jeg skal legge ut noe mer, kan vel bli litt for intenst(?), privat(?) nei, jeg vet ikke. Jeg vet ihvertfall at dagens redning var en film jeg fant på youtube. Jeg vet ikke om det er jeg som har kjempe dårlig humor eller bare savner norsk så intenst at alt på norsk blir morsomt, men jeg vet at jeg knekker sammen i latter hver gang jeg ser filmen. Det er en Ringenes Herre parodi på norsk som heter "Tomt for dopapir". Hvis du fikk skikkelig lyst til å se den filmen nå, så søk på "Tomt for dopapir" så kommer den opp.

3188113674689197510264266444165524266453n
Alle folkene sammen med show-bizz (?) folk.. :)

3188113674001180310264266444165456540579n
En klem til en fyr. Han er overbevist om at vi to vil møtes igjen og da vil vi gifte oss. Han kan få lov til å leve i den troen...

3188113673997180210264266444165447978146n
På stranda i Margarita. :)
Stephanie, Berit, Svandis, meg og Therese

Aldri mer sandwhich

I dag dro jeg på skolen etter en liten tid med fravær. Folk så på meg og bare "wow, er du tilbake!? Trodde du aldri ville komme tilbake!" Joda, her er jeg, i levende person!
Folk viste seg å være veldig rolige på skolen i dag. Ingen av guttene sa hei til meg engang! Jeg ble totalt behandlet som luft, og jeg følte jeg bare kunne slappe av. To tomler opp for det! Men nei, jeg tok feil. Det tok ikke lenger tid en en time, før jeg hadde to armer rundt hofta som sank ned til rumpa mi og et fjes med den værste trutemunnen presset opp i ansiktet mitt. Har de virkelig ikke gitt seg enda? Igjen hørte jeg til og med "Vilde, saaaandwhiiich!" Hvis jeg hadde vært litt slemmere, hadde nok alle fått seg en i fleisen. Synd jeg er så snill... x)

Jeg spurte hva de hadde gjort på skolen, før påsken, mens jeg var på ferie. Jo, det viste seg at de fullførte alle prøvene, og at vi ikke har flere prøver resten av året. Oi... Ja, det var vel like greit de gjorde det mens jeg var borte, men det er jo så tidlig. Men diiigg, ingen flere prøver! Den beste prøven jeg gjorde var jo engelsk. Ikke at jeg skal si den var så siinnsykt vanskelig, når diktaten var "If you one day feel like crying" Ja, det var faktisk hele diktaten, og noen andre spørsmål, men da sier det jo seg selv at den var nokså simple.

I siste timen, matta satt jeg å holdt på å sovne, da jeg kjente noe krype opp på armen min. Det var en liten maur. Og da oppdaget jeg at hele pulten min var full av små maur! Det viste seg at klassekameraten min jeg satt ved siden av, hadde sekken full av maur, og sekken lå oppå pulten og hang over til min pult (vi sitter to og to sammen). Jeg trodde jeg skulle kaste opp, så forsiktig prøver jeg å dra pulten min stille vekk fra hennes får å ikke få flere maur på pulten. Hva annet skulle jeg gjort? Dultet nabomannen i armen og sagt "Unnskyld, du har masse maur i sekken, og de kommer på min pult." Nei, det kan man ikke si, det blir altfor merkelig.
Resten av mattetimen gikk ihvertfall til å speide etter maur, drepe de alle som var på pulten min, å unngå at den sekken kom borti mine saker igjen.

En typisk skoledag altså...
Legger ved flere bilder fra Merida - Margarita turen :)

3188113648836551210264266444155476386486n
På rideturen i fjellene.

318811365299265511026426644415701421470n
Ivo og Lennard med en herlig bris i ansiktet <3

3188113653424665910264266444157256359474n
En motorsykkel med mat

3188113652980654810264266444156982983622n
Svandis og Therese (og mig som titter så smugt fram imellom dem)

3188113653052656610264266444157168162437n
Med apekatt<3 Hvis du vil se etter, kan du se at huden min fortsatt er nokså rød (etter dumme ridetur i fjellet) og at jeg flasser flere steder i ansiktet også (yees, så diigg<3)

Tids-kongen

I dag har jeg ligget på latsiden. Det er vel siste dagen i påskeferien. Vel, søstra mi og jeg tok en liten tur ved å gå i fjellet og jeg så også på x-man 4. Det må ha vært enten piratkopien, feil film ellers så er x-men 4 ekstremt dårlig med animasjon/effekter. Når fyren rullet på en bil, kom det opp på pc, eller da en hel bygning datt sammen, kom det opp på hvordan de gjorde det på pc. Eller da ulvemannen hoppet rundt, så du de to stroppene han hang i. Det var ikke sånn at du måtte se godt etter stroppene, de hang der, som om han var en styrt dukke. Nei, det var noe av det dårligste jeg har sett på lenge. Kan spole over den og ta noen bilder senere bare for å demonstrere.

I dag spurte jeg ihvertfall moren min om hvorfor skolen starter så tidlig om morgenen. Klokka 7 er jo faktisk ekstremt tidlig. Hun sa ihvertfall at egentlig begynte den halv åtte, men Chaves (presidenten) stilte klokka en halvtime tilbake. Vi lå også en time bak Colombia, Cucuta, men nå bare en halvtime.
Jeg spurte hvorfor i allverden vil presidenten stille klokka en halvtime tilbake? Hva er vitsen? Jo, det viste seg at det var fordi han nektet å ha samme tid som USA. Og får å slippe den grusomme "dommen" ved å ha samme tid som USA, stiller vi tiden i hele Venezuela en halvtime tilbake. Jeg lurer på hvor mange patetiske historier jeg har hørt om Chaves nå. Altså dette er jo bare kjempe teit! Og det er derfor jeg ligger 6 og en halvtime bak Norge. Jeg syntes alltid det var så rart at vi hadde noen timer og en halvtime forskjell. Det er jo aldri en halvtime tidsforskjell. Vel, nå har vi ihvertfall forklaringen på det!
Chaves har også nektet tilgang til USA på livstid...

Vel, klokka er ti! Nu skal jig legge mig (snart). Håper alle har hatt en fin påske!


Gamlis-party

I går besøkte jeg 7 kirker. Det var egentlig ikke så ille som jeg trodde. Vi gikk inn til den første kirken, satt der i to minutter også gikk vi igjen. Og slik var det med alle kirkene. Det var bare å gå inn, si en kjapp bønn, også ferdig. Litt ekkelt at alle satt og små mumlet med seg selv, men det gikk nå fint.
Alle spurte om jeg lærte å be den dagen. Lære å be? Det å be er vel ingenting å løre, for det andre, jeg kunne like gjerne sagt en bønn til en stol, fordi jeg tror jo ikke på Gud, så det blir jo som å be til ingenting (for meg altså).

Utenfor de største kirkene med masse folk, stod det mange syke som ba om penger. En mann satt på gulvet med en kjempe fot. Jeg tror kanskje han hadde elefantsyken eller noe sånt. Trist å se at landet ikke har noe støtteopplegg for de som blir utsatt for en ulykke/sykdom. Mister du en arm, da er det synd for deg liksom..
Vi hadde ihvertfall kinesisk etterpå. Senere på kvelden kom Romulo, Omar, Fiorella, Ivo og Svandis. Vi så på film. Jeg vet ikke hva den heter på norsk, men oversatt fra spansk blir det "tegn fra fremtiden". Den begynte bra, men slutten var ikke så god. Uansett, så var det ihvertfall en hyggelig kveld.

I dag (lørdag) stod jeg opp og så på Titanic da vi plutselig, hele familien skulle til Colombia. Jeg ante ikke hvorfor, men måtte skynde meg. Det som var i Cucuta (by i Colombia) var ett 50års jubileun for onkelen vår med hans klassekamerater. Det var bare menn, så han gikk tydeligvis på gutteskole. Alle ble ihvertfall sånn småfulle og helt ville. Det var grilling, og moren min ba meg smake på en ting og si om jeg likte det eller ikke. Jeg likte det ikke, og det viste seg at det var puppen til kua! Jeg holdt på å kaste opp bare ved tanken på at det var det jeg spiste.
Så ble det kveld og all myggen kom fram. Jeg fikk blant annet ett kjempe stikk i panna. Jippiii.... -_-

Slik har nå min påske vært. Her er det ingen påskevirkning. Ikke i det hele tatt. Kjempe trist.. Savner kyllinger og kaniner og harer og påskeegg og godteri og kos med familien :(
Håper ihvertfall at påska hjemme i Norge er fin!

hpim7125
En edderkopp

hpim7128
Søsteren min Krisel med hunden Paris

hpim7130
De måtte bare ha ett bilde med meg (skjønner jo det da) hihihihihihihihihi

hpim7126
Hagen og huset

hpim7132
Hele gamlis-gjengen + mig og søs da

Fra svart til svartere (?) og en naken pølse

Slik går nå påsken. På tirsdag dro søstra mi og jeg til skjønnhetssalongen. Jeg ville fikse neglene, og hun håret. Jeg har fått den manikyren og pedikyren jeg er mest fornøyd med nå! Den på tåneglene mine er sååå fin, at jeg valgte å gå ut på onsdag hvor det regnet, i sandaler, bare så folk kunne få se hvor fine tåneglene mine var. Kall det gjerne harry, overfladisk eller teit, men slik er nu jig!
Søstra mi selv brukte opptil fire timer i frisørstolen. Hun skulle absolutt tynne-ut og fikse håret. Jeg tror hun vasket håret tre ganger der borte. Jeg kjedet meg ihjel mens jeg ventet, men heldigvis har hun blackberry, så jeg ble sittenes litt på msn. Så kan du jo gjette da, om hun ble fornøyd med resultatet da det endelig ble ferdig? Neeei. Når hun tynnet ut håret brukte dama en spesiell krem, som tydeligvis farget håret hennes. Nå var det tydeligvis enda mørkere. Søstra mi bare "neeeei, håret mitt er Sååååå mye mørkere, så styyygt!!" Jeg: "Du hadde jo allerede helt svart hår fra før av jo.." Men hun nektet plent for det. Hun mente det var såå mye mørkere og det var ikke noe fint. Det ble en kjempe diskusjon på det og jeg syntes hun bare snakket tull, siden hun allerede hadde mørkt latinohår. Det hele endte med at hun gikk til frisøren dagen etter å vasket ut hårfargen..

Frisørlokalet vi var hos på tirsdag var ihvertfall ikke mye å skryte av. Jeg satt å så på alle maurene som krøp over gulvet, og jeg så på diplomene som hang på veggen uten hverken navn eller underskrift. Tomme diplomer rett og slett. På radioen var det noe krimserie eller noe sånt, men en helt overdramatisk musikk og damer som puster unaturlig tungt (også mens de snakker). Etter hele frisør besøket kom to venner av søsteren min og plukket oss opp, så dro vi får å ha en pølse. På pølsene her stapper de en masse ting som jeg egentlig ikke liker, så denne gang sa jeg "uten ost, små pommes frites (ja de putter det oppå pølsa), ikke grønnsaker, ikke hundreforskjellige dressinger. Jeg vil bare ha en pølse i brød med ketchup." Alle så skikkelig rart på meg og de begynte å le. Så kalte de meg rar. Det ville de ikke gjort i Norge.. Jeg liker pølsene slik vi har dem i Norge.. Dumme latinoer..

Det hadde vært en vill dag, denne tirsdagen, så endelig kom jeg hjem og nå skulle vi (mor, søstre og jeg) kose oss med Tila Tequila, sesong 2. Helt rolige ligger vi i senga og ser på og ler, da moren min spør meg utifra ingenting "Vilde, er du lesbe?" Jeg bryter ut i latter og blir liksom: "Hva faeen?! Neeei! Hvorfor spør du om det?" Joda, grunnen til det, var jo fordi jeg ikke hadde kjæreste. Ja, det syntes jeg var skikkelig bra begrunnelse for at jeg er lesbe. Så slik var den dagen. (Jeg tror moren min forsatt ikke er helt overbevist om at jeg er straight..)

Onsdagen dro jeg til Barrio Obrero. Jeg satt med Ivo i to timer og pratet, da det kom to unger (rundt 10år) for å plage oss. De var fattige og han ene var høy. Ja, han var helt høy og han så noksa neddopet også. De tigde etter mat og røyk. Vi ga dem ingenting, men de gikk aldri vekk for det.
Senere kom det ihvertfall flere mennesker (venner altså) og vi ble hengenes litt lenger i BO for Ivo, Lennard, Max og jeg dro til Maxs sitt hus får å lage spagetti. Selv lagde jeg egg. Vi hadde en kjempe diskusjon på kilogrense-greia på fly og Ivo syntes jeg var så utrolig idiotisk som handlet for 35kilo i USA, siden 20kilo er maks for å ta med hjem (tror jeg). Men sann mine ord! ALT av mine ting skal hjem til miig! Mine klær, mine ting! Og jeg syntes Ivo var idiotisk som ikke så mine shopping behov. Som Romulo sa tidligere: "Alle utvekslingsstudenter kommer hit som hippier. De har så lite klær og bruker det samme hele tiden. Jeg kjenner din, Svandis og Berits hele garderobe utenatt. Jeg kjenner alle klesplaggene deres." Jeg sa til Romulo at han kunne gå å legge seg, og at jeg ikke er noe hippie." Og nå har jeg masse klær fra USA som han ikke vet om, så i ditt fjes, Romulo!
Vi så også på filmene "Body of lies" og "Death Race". Den første skjønte jeg ingenting av, den var teit.. Den andre rakk jeg ikke å se ferdig.

I morgen skal jeg besoke hele sju forskjellige kirker. Nei, du leste ikke feil. Sju kirker..! Det var slik Jesus gjorde på denne dagen, da må vi også det. Jeg kjenner ikke akkurat at det kribler i magen, men det får gå.
Besitos<3

hpim7116
Ett myggstikk jeg fikk på kneet

hpim7117
T-skjorta mi med menseblod fra hunden :S

hpim7119
Neglene mine nå. :)

Bussing til besvær

Nå har jeg kommet hjem. Klokka er tolv på natta og jeg stekte meg akkurat to egg.. Naaamm.
Jeg var med Stephanie til frisøren siden hun hadde så lyst til å klippe håret. Frisøren er det værste jeg vet her. Klippinga går kjempe fort uten det store "woow", men her borte har de de absolutt lengste hårvaskingene for klippen og den mest fisefine, nøyaktigste hårtørkingen jeg har vært borti noen gang. Nejnej, sier jeg bare!

Etter det, tenkte vi å ta bussen til Lauren som bor i "downtown" som det heter. Vi spurte en buss om den passerte forbi der, og joooda det gjorde den! Vi endte med å kjøre til andre siden av byen og etter en times busskjøring, snur sjåføren seg og spør "hvor er det dere skal a?" Så ble det kjempe diskusjon på bussen og folk ble helt oppgitt over at vi hadde tatt feil buss! Så vi gikk av og fant en ny en. Klokka nærmet seg allerede seks, og da kommer mørket. Farlig farlig å gå ut i gatene da, og bussene skal ikke tas etter klokka 6. På den nye bussen ble det kjempe diskusjon mellom alle passasjerene om hvor det var best for oss å gå av, og til slutt med litt hjelp av beina, kom vi endelig fram til Laurens hus hvor vi spiste bananer.

En liten stund senere, dro vi til Barrio Obrero. Der er liksom alle "folka". Så vi dro opp dit igjen hvor mange av utvekslingsstudentene var, både fra AFS og Rotary. Vi ble sittenes å drikke på plassen hvor alle emo-folkene samler seg. Så fikk vi litt emo-venner som sjonglerte med sabler.

Jeg var nok ikke så flink til å ta noen bilder den dagen (faktisk ingen), men jeg skal legge ved to knall bilder fra lørdagskvelden.

26426515281207953036207915605612259516n
Trenger jeg å uttrykke med så veldig om dette bildet? Fra venstre, Kelly (USA), Romulo, meg og i bånn, Tammy (Danmark)

26426515255707953036207915605202340497n
Det beste bildet av Romulo og meg som finnes tror jeg

Bilder fra turen

Her kommer noen bilder fra turen. Mest sannsynlig vil det komme mer, men senere

hpim7016
Berit, Stephanie og Lennard (alle tyskere(såklart))

hpim7028
På hesten

hpim7034
En fugl

hpim7062
Laguna i Merida

hpim7086
Ekle tær

n11784383733996202723328
Desidert den værste doen jeg har vært på til nå. Jeg nektet å bruke den..

n11784383733996216121960
Stephanie, meg og Therese

hpim7042
I fjellene

n11784383733996516147463
På toppen (5000m over havet)

n11784383733996647651075
Landsbyen vi bodde i. Dette er hovedgata

n11784383733996532510370
I dyreparken. Jeg er ikke på bildet fordi jeg satt lenger nedi parken alene, syk som f***

hpim7082
En bil

n11784383733996324630675
På båttur i Margarita

n11784383733996366869633
Når vi skulle ut!

n11784383733996794817119
En borg

n11784383733996826995157
Alt inkludert hotellet

n11784383733996417825292
På stranda, meg, Ivo og Therese

n11784383733996315621502
I et fyrtårn. Jeg er hun i orange t-skjorte

n11784383733996495322146
På den italienske restauranten (alt inkludert hotellet)¨

n11784383733996446391551
Therese og meg i skumringa <3

Ellers har jeg vært hjemme i dag (søndag). Moren min og søstra mi går på diett nå, ikke at jeg syntes de trenger det, men det er tommel opp for meg! For nå kjøper de inn ordentlig brød og masse frukt! Namnam, som jig savner det! Hunden har fortsatt mensen, hvis dere vil holde dere oppdatert på det. Fikk menseblod på buksa mi i dag, æsj.. Burde finnes noe som hunde-tampong...
Therese og meg forveksler norsk og dansk. Hun fant ordet glassmagnet og rumpetroll veldig morsomt. De sier vannmann og haletudse (haletusse). Selv fant jeg vannmann for glassmagnet veldig morsomt.

Jo forresten! Jeg skrev jo at det var tørkeloven i går, men likevel gikk jeg ut. Vel, det viste seg at det var ikke så viktig for alle diskoer, så det ble partyy likevel. Dro ikke på homsebaren da :( men Whiskybar. Det var dritt, det var bare gamle mennesker, og jeg begynte å telle hvor mange skallede menn jeg kan finne på dette stedet, jeg kom til 6, så ble det for mye alkohol..

Menseblod og den intørkede loven

Sorri for det forrige innlegget. Det var dritt dårlig. Det var fordi det ble for langt mellomrom med blogginga, så det ble mere oppramsing og ikke "blogging". Men slik er det bare.

I dag ble jeg vekt klokka 11 av at moren min skrek at alt skittentøy skulle ned og vaskes. Så etter at det var gjort, så jeg moren min løpe rundt med stearinlys over hele huset og si noe. Jeg spurte hvorfor, så sa hun at strømmen mest sannsynlig gå i kveld fordi Colombia nekter å gi oss strøm p.g.a Chaves.. Så kanskje jeg ikke har strøm i kveld.. Dagen i dag er "tørke loven". Det betyr at vi ikke får lov å drikke alkohol. Skjønner ikke hvorfor de kalte den tørke loven. Den intørkete dagen. Vel, sånn er det bare.

T-skjorta jeg akkurat hadde på ble også fyll av mensenblod fra hunden. Jeg tenkte dere hadde skikkelig lyst til å vite det. Nå har jeg byttet, og nå skal jeg ut (på homsedisko). Vi liker heller å kalle den åpensinnet disko. Vel, Romulo og Omar liker å kalle den det, men dere vet jo hvordan gutter er med homser. Den er ihvertfall suuperhomsete og litt vanlig.

Nå farter jeg ut! God påske alle sammen der hjemme i Norge!

Margarita er bedre enn å steke nuggets

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra turen. Hjem fra Margarita. Jeg hadde ikke lyst... Hele turen var helt fantastisk!

Dag 1: (Margarita): Vi ankom på kvelden (torsdag) etter å ha sittet hele dagen på flyplassen i Caracas. Vi kjører inn på en McDonalds som har åpent 24 timer i døgnet, men vi dro dit 9 på kvelden, så det ble ikke noe "effekt" av det. Alle var slitne, så vi dro til hotellet, så sov vi.

Dag 2: Opp klokka 7. Vi skal ut på tur i jeep. Vi kjørte over hele øya, hvor vi så en borg, fyrtårn, øya Margarita generelt. Så tok vi en båttur i et koselig hav. Jeg husker egentlig ikke så mye fra den dagen. Minner blir allerede hvisket vekk.

Dag 3: Vi tar båt over til en annen øy. Der er alt inkludert den tida vi var der. Av mat og alkohol da. Vi grillet oss som faen, og alle ble solbrente. Jeg fikk solbrente føtter, av alle ting, Jeg ble ikke så solbrent, fordo jeg hadde heldigvis solfaktor 60 med tutti-frutti lukt. Likevel selvom jeg smurte meg med solfaktor 60 hver dag, uten å være noe i sola før smøringa, fikk jeg likevel masse farge, tro det eller ei!

Dag 4: Det er søndag. Vi drar videre til en strand som skal være en av de bedre. Den var full av vindsurfing og surfing generelt. Vi ble liggenes der og kose oss litt, før vi dro til en vannpark! Den var kjempe gøy! De hadde magasuget (selvom den ikke var så lang som den i bø) og mange andre gøye sklier. I en sklie satt du nedover i badering, også ble badevakten plutselig hengenes med meg nedover sklia. Vi hadde en hyggelig samtale. Etter badeparken dro vi til alt inkludert hotellet. Og det var kjempe fint!

Dag 5: Vi er på all-inclusive hotellet. Der er alt av mat, drinker, alkohol og alt annet du kan tenke deg gratis. Og tro meg, vi brukte godt av det. Det var egentlig vår siste dag, men endelig hadde vi ikke noe program, vi hadde alt inkludert, fem svømmebasseng, stranda rett utenfor hoteller, ja alt. Så vi bestemte oss for å ta to ekstra dager. Endelig kunne jeg virkelig ha ferie. Jeg kunne slappe av og bare ligge å dasse meg på stranda hele dagen og ikke tenke på noe. Kjente jeg trengte den ferien.

Desperat har jeg speidet etter nordmenn på øya, da det kommer rundt 6 smukkaser på stranda i skumringa med Bjørn Borg badebusker. Jeg kunne ikke ta feil etter den overnorske-looken. Forsiktig spør jeg en av de "Where are you from?". "I am from Norway". Og for første gang på sju måneder ser jeg ett helt levende, norskt menneske. Jeg ble helt i hundre og snakket med alle av de. Men norsken var vanskelig. Jeg stod og sa "den...surfe... tingen.. mens jeg gjorde hundre armbevegelser for å prøve å lage ett seil. Det var helt merkelig og høre norsk, og snakke norsk, og bruke norske uttrykk, så jeg fikk høre "Er du sikker på at du ikke er svensk?".. Den svei.. Det blir også enda villere når jeg faktisk også finner ut at de er fra TøNSBERG, men så begynte de å påstå at jeg ikke hadde tønsberg dialekt.. Hva faaen.. Vi ble ståened og bable litt, ikke at jeg tror det kom så veldig mye inteligent fra meg (ikke at det pleier a gjøre det til vanlig heller, men etter noen tequila shots og null norsk på sju måneder, da ble det tull. Men neida, de var noen kjekkaser de!

Dag 6: Vi later ved bassenget helt til lunsj, hvor vi etter lunsj går ned til stranda igjen. Mens jeg er på vei, hører jeg plutselig ved siden av meg "du køddeeeeh, dU køDDeeeeeh!!!!" i en trøndersk dialekt. Når jeg hører "Vildeee" må jeg jo snu meg, og næmmen, der står Mari. En annen norsk utvekslingsstudent, som bor i Caracas, som har tre dager med moren sin fra Norge i Margarita på samme hotellª Og egentlig skulle vi jo ha dratt hjem den dagen hun kom! Så blir jeg enda mere glad, så blir det enda mere norsk, selvom vi endte opp med å snakke engelsk med hverandre, siden det er lettere .

Dag 7: Det samme. Basseng, lunsj, stranda, tequila shots og andre tropiske drinker, siden hotellet også hadde en av barene sine på stranda. Det er siste dagen. Det er trist, men takknemlig for at vi tok to dager ekstra. Nordmennene hadde begynt å strømme til hotellet, og plutselig var jeg omringet av bare nordmenn. Bare vi som er så harry.. Så ikke en tysker eller danske eller noe, bare norsk. Og jeg så hvordan de norske turistene stod og demonstrerte for neger-selgerne på stranda, hvordan man går på ski i Norge. Demonstrasjonen foregikk i sand i badedrakt. Det hele var veldig morsomt og se på og selvom vi kanskje er dødsharrye innser jeg at jeg elsker norsk og hvor harry vi faktisk kan være iblant.

På kvelden koser vi oss ved baren ved bassenget. Det hadde akkurat vært show på scenen. Og mens vi sitter å hygger oss, dukker de norske gutta opp fra stranda, ser på meg, og roper "noorsk??" Joda, norsk her! De slår seg ned. De fleste er 91 kull som meg eller eldre. Jeg trodde de var mye eldre, men det er fordi jeg er så vant til latinoer og hvordan de ser så unge ut i forhold til alderen. Han ene var 26.. Han er kjendis (tror jeg)... Jeg er sikker på at jeg har sett han før på TV og hørt stemmen hans. Og en annen vant nettopp gull i NM i Norge også finner jeg ut at han går på Wang Toppidrett i Oslo! Spørsmålet kommer jo da om han kjenner Nergård søstrene (Camilla og Katrine), og det gøor han søøøren meg også! Og han andre går på re-videregående og alt var bare sprøtt.. Av alle harry nordmenn og andre tullinger jeg kunne møtt, møtte jeg "mitt eget folk" praktisk talt.
Jeg prover å få høre litt om hva som skjer i Norge, da de nevner en sang "pokerface" fra Lady Gaga eller noe sånt.. Jeg kalte sangen for jokerfjes. Uansett, de hentet CD´en og jeg fikk høre på den. Den var liksom DEN STORE i Norge nå da. Jeg sa jeg ikke likte sangen og da var svaret "da vil du få hele Norges befolkning imot deg" ..
Jeg fikk vel en times søvn den natta. Norsk ble alt for gøy at søvn ble priotert nederts pa lista.
Vi måtte opp klokka 5 og reise tidlig fra Margarita.. Jeg ville absolutt ikke hjem.

Dag 8: Hele dagen gikk til flyplassen som var kjempe kjedelig. Nå er det dagen etter at jeg kom hjem. Jeg brukte hele dagen på å sove og å steke nuggets til hunden. Den er litt sær i matveien. Også er det jo påskeferie da! Det er jo helt vilt. Alle her gjør narr av meg når jeg forteller at vi hjemme feirer påske med kyllinger og kaniner. De syntes det er skikkelig teit og barnslig liksom. Jeg syntes det er hyggelig...!

Alt i alt hadde jeg en kjempefin tur! Det ble slitsomt etterhvert med alle selgerne på stranda da, hvor alle skal trykke alt opp i fjeste på deg. Og det var merkelig hvordan alle skulle ta meg med på en fest eller få ett kyss. Jeg ble også tilbud om mange av tingene gratis, så jeg skulle huske "kjæresten" min. Ja, jeg tok ihvertfall ikke imot noe, eller dro på noen fester med noen av de (slapp av mor og far). Alle kom opp til meg og det første standar-spørsmålet var " liker du mørke mennesker som meg? Kunne du hatt en mørk kjæreste som meg?" Jeg kom i en kjempe diskusjon med en av negerne. Han stoppet aaaldri å snakke og med en gang jeg sa "jeg må gå til vennene mine" fikk jeg tilbake "Ohja, så du vil ikke snakke med meg fordi jeg er mørk! DU ER RASIST!" Ehh, ja.. Og han sa også mye søte ting, som jeg måtte høre på, så sa han "Nå har jeg sagt så mye fint rett fra hjertet, så si noe fint til meg." Jeg svarte: "Jeg liker regnbuer." Han sa jo bare noe fint, ikke hva slags fint.
Men jeg fikk kjøpt noen fine perlekjeder da. Alt av perler de selger på Margarita er ekte perler. Fikk ett perlehalskjedet for 50kr. Perleøredobber var enda billigere.

Jeg ville absolutt ikke hjem!! Og det var helt fantastisk og møte norske mennesker og bruke ordutrykk som "digg" eller "harry". Nå kan jeg ikke vente med å komme hjem til lille Norge, det skal bli fin fint! Men jeg har det også fint her, det er ikke det. Men som man sier, borte bra, men hjemme best.
En haug med bilder kommer snart, men akkurat nå gidder jeg ikke :P sorrii

april 2009
ma ti on to fr
    1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30